Terug naar overzicht

BIOSPHERE | Drinkwater opvangen uit planten

Biosphere wordt gemaakt door Marc Paulusma. Het is een filtersysteem dat water opvangt dat wordt uitgeademd door een plant. Dit water is schoon en kan gedronken worden door mensen.

Maar een klein beetje van het water dat de plant opneemt, wordt gebruikt voor fotosynthese. Meer dan 95% verdampt weer, ongebruikt door de plant! Omdat zoet water steeds schaarser wordt, is het nodig om kritisch te kijken naar onze relatie met water en op zoek te gaan naar nieuwe innovaties.

Het tafelmodel van de Biosphere bevat een muntplant en is bedoeld voor in de huiskamer. Je kunt met het opgevangen water en de bladeren van de plant muntthee maken. De nieuwste versie van de Biosphere is een installatie van meerdere modules, waarbij het water ook gekookt wordt om samen met de bladeren van de plant (4 verschillende smaken!) thee te kunnen maken.

Het Biosphereproject is op de 3e plaats gekomen van de Noord Design Award en won daar ook de publieksprijs. Tevens won maker Marc Paulusma de Minerva aanmoedigingsprijs.